Glazbeni portal

Graspop Metal Meeting ugostio 110.000 posjetitelja!

Festival u belgijskom Desselu koji smo najavili u svibnju jedan je od najposjećenijih europskih festivala ove godine. Po riječima Jaya Jaya Frencha, gitarista grupe Twisted Sister, ove godine Graspop bilježi rekordan posjet, bilo je 110.000 posjetitelja. Za to su najzaslužniji Iron Maiden, jer je za vrijeme njihove svirke bilo najviše ljudi.

Gotovo cijeli festival protekao je u kiši i blatu, ali to ipak nije pokvarilo cjelokupni dojam. Festival se odvijao na tri pozornice na otvorenom i tri u šatorima. Gledali smo bendove raznih žestokih pravaca. Bilo je tu tradicionalnog metala kao što su Saxon, Primal Fear, Loudness, Firewind, pa sama krema thrash-metala: Megadeth, Slayer, Testament, Anthrax, Overkill… Za ljubitelje modernog zvuka pobrinuli su se Disturbed, Trivium i Bullet for My Valentine. U zadnji tren uletjeli su veterani hardcorea Sick of It All, umjesto Architects, koji su otkazali nastup.

Bilo je i punka. Bad Religion, Anti Flag i Dropkick Murphys imali su dobru podršku prisutnih. Boje ekstremnog metala branili su Satyricon, Obituary, Gojira i mnogi drugi. Scenskim nastupom, svojim horror-spektaklom, istaknuo se King Diamond. Apsolutno svi bendovi imali su velik broj posjetitelja iako su katkad u isto vrijeme svirala tri benda. Terminski su se poklopile svirke grupa Amon Amarth, Apocalyptica i Zakk Wylde, no svi su imali brojnu publiku.

Vjerojatno najbolju reakciju publike imali su Twisted Sister, koji su obećali da neće biti reuniona jer im je to posljednja turneja. Gotovo sto tisuća ljudi pjevalo je njihove hitove We’re Not Gonna Take It, The Price i I Wanna Rock. U isto vrijeme Behemoth je zabavljao black metal fanove.

Zadnju turneju imaju i legendarni pioniri heavy metala, Black Sabbath. Velika je stvar vidjeti uživo Ozzyja, Iommija i Geezera. Počastili su nas najvećim hitovima. I Udo Dirkschneider je na turneji na kojoj zadnji put svira pjesme bivšeg benda Accept, i nulti dan je odlično počeo koncertom dužim od dva sata.

Spomenuo bih i toleranciju stanovnika toga gradića. Ne mogu zamisliti da se u neki naš grad nakrca horda metalaca i da svi građani na to blagonaklono gledaju. Dio te tolerancije možemo zahvaliti i visokim cijenama hrane i pića pa pretpostavljam da dio kolača ide i mještanima. Cijene? Veliko pivo 5,5 eura, sendvič osam.

Sve u svemu, najviše ocjene za organizaciju festivala i odabir bendova. Topla preporuka svima za iduću godinu.

Nino Alić

Dessel-(1)-web

Dessel-(2)-web

Dessel-(3)-web

Dessel-(4)-web

error: Alert: Content is protected !!