Glazbeni portal

Heavy metal: Najava koncertnog spektakla u Belgiji

Iron_Maiden_KostarikaBlack Sabbath, Megadeth, Slayer, Anthrax, Saxon, Iron Maiden, Disturbed, Nightwish, Twisted Sister, Apocalyptica i mnogi drugi sastavi imena su koja svakom metalcu zagolicaju maštu i ponukaju ga da navuče kožnjak na sebe, natoči se sa 200 piva i uputi na koncert.

Kad uza sve to i bog heavy metala umiješa prste i poslože stvari tako da se stjecajem neobičnih okolnosti sve te silne zvijezde okupe na jednome mjestu, onda je sasvim sigurno da će vjerni hrvatski metalci potegnuti i pješice do Belgije ako treba kako bi se pojavili na tom velikom metal-spektaklu.

Svjesni činjenice da je taj famozni HM sa svim svojim smjerovima i danas izuzetno popularan, uz milijune starih i mladih fanova, milijune majica, kožnjaka, zakovica i prišivaka za jakne, sve začinjeno lijepim ženama, ne možemo a da mu prije najave spektakla u Belgiji ne odamo sve počasti jer je kroza sva ova turbulentna desetljeća korporatizacije glazbe kao umjetnosti (i posla) ostao dosljedan osnovnoj ideji, žestoko i iskreno. Teško da ćete vidjeti fejkerski HM bend. Možda vam se neće svidjeti baš taj bend i taj metal, ali budite sigurni da dečki tuku iz sveg srca.

Ne čudi stoga što se HM u svojoj dugoj povijesti razgranao u bezbroj stilova i postao gotovo glazbeni kult koji i danas jednakim žarom privlači kako silne obožavatelje ispred stagea tako i glazbenike koji vole tu glazbu i koji se na posljetku nađu na pozornici svirajući svoje pjesme vjernim fanovima, od kojih baš svi imaju majicu benda ili zadnji demo iz garaže kod kuće.

Kad se prosječan čovjek nađe na HM koncertu i vidi da ima i gospođa od 70 godina u majicama od Maidena i klinaca od šest u kožnjaku koji deru zračnu gitaru, postane mu jasno da će sve nestati, ali HM neće nikad! Glazbena je to kultura s jasnom idejom i cijelim generacijama fanova, uvijek svježa i jaka, i nikakvi je politički ili korporativni utjecaji neće razvodniti ni maknuti sa zacrtanog puta.

Zbog svih tih argumenata teško da ćete promašiti ako kupite kartu za neki HM koncert, čak i da niste fan te glazbe. Primjer iz Zagreba od prije nekoliko godina s gostovanja Iron Maidena, kada su se već od 9 sati ujutro počeli okupljati metalci svih uzrasta po parkovima oko Arene – pivo je teklo u potocima, atmosfera fenomenalna, a još deset sati do koncerta! Sve to pokazuje kako je cijela priča itekako interesantna i ugostiteljima i dućanima, jer sjećamo se da oko tri popodne više nije bilo nijednog piva u velikom šoping-centru blizu dvorane. A još pet sati do koncerta.

Na koncertu naravno ludnica, koliko ljudi, toliko majica. Zilijun ruku u zraku, svi kao jedan. Osim moga kuma Daca i mene – ja u majici Dartha Wadera, on u japankama. Nismo baš u HM-u po spiki i obleki, ali posjećujemo zato koncerte svih vrsta.

HM živi punim plućima privlačeći tako i velike organizatore koncerata i festivala, koji dakako imaju i dobru financijsku isplativost, što rezultira sve boljim i boljim koncertima i festivalskim atrakcijama i spektaklima. Odlazeći s HM koncerta osjećate pripadnost masi, a doma nosite filinge koji će vas zauvijek podsjećati na dan kad ste gledali Dickinsona iz prvog reda i vrištali iz svega glasa jer vam je rulja prignječila jaja uz zaštitnu ogradu, a kolegu na rukama odnijela do izlaza C i vratila ga natrag sa dva piva. Takav je HM, pun iznenađenja i ludila, zato ga i volimo.

Najavljujemo dakle veliki HM festival u Belgiji (Dessel) 17., 18. i 19. lipnja. Na linku imate sve informacije o bendovima, kartama, dolasku i boravku, a naš će portal imati i specijalni izvještaj s festivala koji će za nas odraditi Nino Alić, pravi HM sladokusac i voditelj najboljega maloga HM kluba na Trešnjevci, Purgatorija. Naravno da su dobro došli i vaši utisci i poneka dobra fotka ako se nađete tamo.

Inače, portal će i dalje pratiti zbivanja kako na svjetskoj, tako i na domaćoj HM sceni. Sretan put svima koji se odluče hodočastiti taj festival, dobar provod – i pazite na jaja. 😉

Dr. Z.

Graspop-Metal-Meeting-2015

One comment

  1. Lemi /

    Pazit ćemo. 😉

error: Alert: Content is protected !!