Glazbeni portal

Jacob Collier

jacob collierNastankom Youtubea, svjedoci smo pojave izuzetno velikog broja kvalitetnih i kreativnih glazbenika, bilo da govorimo o raznim multiinstrumentalistima, beatboxerima, pjevačima i producentima bilo o glazbenim smjerovima koji su proizašli iz cijele te bujice kreativaca.

Dodamo li tomu i kvalitetno izrađen videomaterijal, koji je krucijalni segment probitka benda ili glazbenika putem Youtube-usluga, možemo reći da je cijela stvar poprimila gotovo epidemijske razmjere. Ovisno o tome kakvu glazbu volimo, većinom pokušavamo poslušati nešto novo, autentično i ono što paše našem profinjenom uhu, no ponekad nam je dovoljno pustiti i stare svevremenske hitove i s društvom razbiti gajbu piva.

Ako ipak poželimo pronaći malo bolje od boljih, po kriterijima iznimne vještine muziciranja i slobodi lutanja glazbenim pustopoljinama te mogućeg utjecaja na razvoj glazbe, izbor se znatno sužava, ako bismo to uopće mogli nazvati sužavanjem, jer i tu je gužva. Mnogo je pravih ajatolaha glazbe, a mi ćemo se osvrnuti na sjajnog mladog pjevača, kompozitora, beatboxera, multiinstrumentalista, producenta i još štošta drugo – Jacoba Colliera. Muziciranje koje taj momak izvodi ne može se proizvesti samo odlazeći redovito u glazbenu školu nego se doslovno može reći da se radi o iznimno kreativnom i sofisticiranom mladom glazbeniku o kojem će se još puno u budućnosti čuti.

Rođen je tek 1994., a iskustvo je stjecao glumeći i pjevajući po Europi. Obitelj puna glazbenika i producenata ipak je, čini se, imala presudan utjecaj na njegov razvoj. Za audioknjigu Mozartova Čarobna frula posudio je glas, a nedugo zatim cijeli projekt izveo je zajedno s Engleskim nacionalnim orkestrom u London Coliseumu. Već se tada vidjelo da će svi htjeti svirati s njim. Poznata je i sjajna suradnja s fenomenalnim ansamblom Snarky Puppy, a u optjecaju je bio i Njemački jazz orkestar. Stoga nije teško povjerovati mu kad kaže da se među prvima upisao na Royal Academy Music, odsjek jazz piano.

Ono što plijeni pažnju kod toga glazbenika jest iznimna sloboda izričaja, lucidnost, kreativnost, promišljanje o glazbi, a nadasve sofisticiranost u korištenju multitracking recordinga, looping pedala, vokodera te kreiranju digitalnog one man banda, sve začinjeno a cappella pjevanjem, ali na novi, inovativniji način. Kad tome dodamo i sjajan video koji prati slikom i ritmom njegove glazbene avanture, ostanemo paf i ne možemo vjerovati.

Svi vi koji ste pročitali ovaj članak do prethodne rečenice možda biste i rekli: “Previše ga ti, buraz, nahvali”, no u komentarima na njegovu sajtu oduševljenje ne kriju ni Pat Metheny ni Herbie Hancock, a Quincey Jones čak mu je pjevao na jednoj pjesmi, doduše preko Skypea. Kliknite na link, bit će vam jasno da je svako pretjerivanje u pohvalama – sasvim na mjestu.

Prateći tog dečka u njegovim glazbenim vizijama i diveći se njegovim bravurama, moramo se zapitati je li među nama novi Frank Zappa. Izgleda da jest. I neka, dobro nam došao! Ostalo je na vremenu, ono mora odraditi glavni dio. No jedno je sigurno: ime Jacoba Colliera spominjat će se s posebnim respektom. Za dodatno uvjeravanje u fantastičnost tog momka jednostavno pratite linkove. Zabava je zagarantirana.

Dr. Z.

error: Alert: Content is protected !!